Każdy, kto pracuje w gastronomii czy hotelarstwie, staje w obliczu wielu różnych wyzwań, ale jedna sfera jest wspólna dla wszystkich – higiena. Mamy tu na myśli nie tylko higienę osobistą i co za tym idzie wygląd pracowników, ale także tę związaną z miejscem pracy oraz z żywnością, która jest przetwarzana na posiłek dla gości.
Najsłabsze ogniwo
Czy zastanawialiście się kiedykolwiek, kto stanowi najsłabsze ogniwo w utrzymaniu czystości? Z pewnością jest to człowiek. To on jest największym czynnikiem ryzyka w higienie. Nawet zdrowi ludzie mogą być nosicielami czynników chorobotwórczych. Mogą przenosić je na albo na ciele, albo na ubraniach.
Jak sobie radzić?
Przestrzeganie skutecznej procedury zarządzania higieną ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu skażeniu środków spożywczych. Jeśli chodzi o wymogi HACCP, to maksymalną ochronę produktu i personelu zapewniają produkty jednorazowego użytku zaprojektowane specjalnie pod kątem wymagań dla restauracji, cateringu, hoteli, a w nich także w salonach SPA.
Rękawiczki gumowe nie tylko ochronią dłonie, ale także pozwolą zachować większą higienę.
Foliowe fartuchy przy mokrych pracach sprawdzają się znacznie lepiej niż te z tkaniny. Ważne jest także posiadanie fartuchów tzw. gościnnych, bo nie powinno się pozwalać wchodzić osobom postronnym do kuchni bez odzieży ochronnej.
W pracy w kuchni, już do szykowania potraw, przydają się także pewne akcesoria jednorazowe, takie jak np. wykałaczki do robienia koreczków, jednorazowe worki do szprycy do kremów, jednorazowe opakowania do żywności.
Właściwie i w kuchni, i w SPA przydatne są jednorazowe ręczniki, gdyż nie zawsze istnieje możliwość szybkiego wyprania ręczników wielorazowych, których zazwyczaj nie mamy zbyt wiele pod ręką, a te co mamy szybko się brudzą
Jakich jednorazowych produktów Wam brakuje?
Ze względu na szybkie zużycie, warto zawsze mieć odpowiedni zapas artykułów jednorazowego użytku. Zazwyczaj nie mają one określonego terminu ważności lub jest on bardzo długi. Większość z nich jest łatwa w przechowywaniu, bo nie zajmuje wiele miejsca i nie wymaga specjalnych warunków.
Sprawdźcie swoje magazyny, szafki czy schowki i zróbcie listę produktów jednorazowych, które powinniście mieć, a nie macie. A potem wyślijcie do nas zamówienie
Higiena w każdym punkcie gastronomicznym jest niezwykle ważna. To samo tyczy się branży medycznej, gdzie podstawą jest odpowiednia odzież medyczna. Warszawa jest miejscem, w którym takich punktów jest najwięcej. Każdy nowy pracownik powinien być odpowiednio przeszkolony z BHP. Czasami nie zdajemy sobie sprawy jakie zagrożenia nas czekają i jakie sami możemy stwarzać :)
Higiena w każdym punkcie gastronomicznym jest niezwykle ważna. To samo tyczy się branży medycznej, gdzie podstawą jest odpowiednia odzież medyczna. Warszawa jest miejscem, w którym takich punktów jest najwięcej. Każdy nowy pracownik powinien być odpowiednio przeszkolony z BHP. Czasami nie zdajemy sobie sprawy jakie zagrożenia nas czekają i jakie sami możemy stwarzać :)
OdpowiedzUsuń